Přírodě blízké lesnictví

http://pbl.fri13.net/ – Alternativnč˝ lesnickč˝ ďasopis

Diskuse k článku Jedle bělokorá – stinná nebo slunná dřevina ?

Přidat příspěvek


I just wished to mak

15.9.2015 12.43, Danielly

email: yji6lamob6x (zavináč) hotmail (tečka) com, url: http://www.facebook.com/profile.php?id=100003469711308

I just wished to make a quick coemnmt in order to express gratitude for you for all those wonderful pointers you're posting at this site. My own time consuming internet investigation has by the end for the day been rewarded with quality approaches to give my guests. We would say that the majority of us traffic are really endowed to happens to an amazing network with lots of marvellous people who have useful hints. I am quite privileged to acquire used your webpages and appearance forward to really more fabulous minutes reading here. Many thanks for lots of things.


DvRNzfXLjeBMRs

9.10.2012 6.23, Nelda

email: derek (tečka) werner (zavináč) usa (tečka) net, url: http://www.google.com/

More posts of this quality. Not the usual c***, plsaee


LpEvyaMBw

22.8.2011 18.25, Cindy

email: jhpark (zavináč) senteck (tečka) co (tečka) kr, url: http://www.yahoo.com/

It's rlaely great that people are sharing this information.


Jedle na holinu nepatří

15.6.2004 17.30, milan

email: , url:

Těžko se vyjadřovat ke konkrétnímu případu na dálku, ale obecně snad lze říci: jedle k optimálnímu vývoji potřebuje zástin, proto na holinu nepatří a když, tak pod zapojenou přípravnou dřevinu. Ta by na holinu i do uměle založené kultury měla nalétnout přirozeně a většinu vysázených dřevin rychle předrůst, pokud tomu nebrání zvěř nebo pravidelné ožínání. Rychlý růst jedle (obecně každé klimaxové dřeviny) v mládí rozhodně není známkou dobrého vývoje, i kdyby nedocházelo k poškozování mrazem. Naopak, jedle jako všechny klimaxové stinné dřeviny stř.Evropy přirozeně rostou v mládí pod zástinem, a tedy pomalu. Buk do jedle patří, ale těžko říct, zda by ji dohnal a zastínil, A i buk patří do polostínu. Závěr: snažil bych se o nálet pomocných dřevin a po jejich zapojení bych k jedli doplňoval BK. Je třeba počítat nejspíš i s mírnou redukcí příliš husté pomocné dřeviny, ale jen pokud se růst jedle v podúrovni zastaví úplně nebo pokud by přeštíhlením např. břízy došlo ke snížení statické stability (proti sněhu ap.).


Jedle na holině

2.6.2004 14.52, Jaromír Kříž

email: ja (tečka) kriz (zavináč) email (tečka) cz, url:

Jsem vlastníkem malé plochy lesa na Českomoravské vrchovině. V lesnictví jsem začátečníkem a tak mnou volené druhy stromů pro výsadbu byli vždy víceméně metoda pokus omyl. Co jsem nenašel v dostupné literatuře (které je dle mne povážlivě málo) tak jsem musel zkusit. Mám jedli bělokorou zasazenou na dvou místech. První starší porost je na holině cca 0,25 ha, živná půda, poměrně vlhká západní svah, nadmořská výška cca 500 m n.m. Jedle si vede následovně. Rychlé a velké přírůstky v květnu, které potom velmi trpí pozdními mrazíky. Druhý porost jsem už provedl prosazením z poloviny pod břízu a z poloviny pod silně prořídlý smrk. Plocha malá cca 100 m2, rovněž západní svah, půda chudší a sušší. Zde si vede jedle velmi dobře. Přírůstky jsou menší, ale stromky jsou velmi silné, netrpí mrazem a ačkoliv byly sázeny v loňském suchém roce ujmuly se všechny. Netroufám si z toho nic vyvozovat a nemám se sázením jedlí ani jiné zkušenosti. Měl bych jen následující dotaz. Je možné s holinou jedlí něco dělat? Stromky jsou nyní po 5 letech stále do výšky cca 30 - 60 cm (sázena byla velikost 25+). Co třeba vysadit mezi ně rychleji rostoucí pionýrské dřeviny, či větší buk nebo jak jsem teď na kousku zkusil větší douglasku? Děkuji.


Swiss Replica Watches | replica watches https://www.bassreplica.com

Hlavní menu

Aktuality

PBL na nové adrese

(19.10.2008 21.15, milan)

Dne 20.10.2008 jsme na adrese Hermes Replica Handbags spustili internetový časopis Přírodě blízké lesnictví v novém vzhledu a s vylepšenými komentáři. Autorem grafiky a technickým redaktorem je Jaroslav Košulič.

Pro Silva Bohemica na LS Město Albrechtice

(14.10.2008 22.07, milan)

Fotky z poslední exkurze Pro Silva Bohemica na revíru Cvilín LS Město Albrechtice

Úprava početních stavů zvěře a možnosti řešení

(14.10.2008 17.45, milan)

Termíny seminářů pořádaných MZe v rámci kampaně za snížení stavů zvěře najdete na

Vliv holosečného způsobu obnovy na mimoprodukční funkce lesa

(16.6.2008 17.04, milan)

AWS D1.1Velmi rozsáhlá rešerše doplněná dotazníkovým šetřením na téma

Národní lesnický program II

(1.3.2008 21.32, milan)

V sekci "odkazy" najdete expertní verzi NLP II předanou vloni v létě do mezirezortního projednávání.

Archiv

Počet přístupů:

NAVRCHOLU.cz